Om vektreduksjon

Under finner du tilleggsinformasjon om slanking generelt og om å holde vekten stabil etterpå. Dette er viktig å vite for støttepersoner for oppfølging og evt. formidling til personen med utviklingshemning på en egnet måte.

Om måltider:

  • Det er bedre med små og mange måltider enn få og store. Det anbefales 4-5 måltider per dag. Noen av disse kan være sunne mellommåltider. 
  • Brukeren burde få praktisk opplæring i anbefalt “middagstallerken” både normalt (1/3 av hver av grønnsaker, kjøtt/kylling/fisk og potet/ pasta/ris) og når man slanker seg (halvparten grønnsaker, ¼ kjøtt/kylling/fisk og ¼ potet, pasta eller ris). 
  • Metthetsfølelsen kommer gradvis. Den setter gjerne inn først 20 minutter inn i måltidet. vektklubb.no gir tips om hvordan stoppe spisingen før metthetsfølelsen kommer:
    • Spis grønnsaker eller salat først
    • Ikke bruk store middagstallerkener
    • La grytene stå igjen på kjøkkenbenken
    • Unngå å spise foran TVn
    • Spis sakte, tygg maten godt, legg fra deg bestikket av og til i løpet av måltidet
    • Rydd vekk snop og andre fristelser

Kaloriinnhold i hverdagsmaten

Det kan være aktuelt å utforme en konkret meny for personen som ønsker å gå ned i vekt. Eksakt kunnskap om kaloriinnhold i mat og drikke er da viktig. Disse eksemplene er hentet fra artikkelen i vektklubb.no:

  • Pære = 55 kcal
  • Eple = 59 kcal
  • En banan = 103 kcal
  • Yoghurt naturell, lite beger = 108 kcal
  • Jordbæryoghurt, lite beger = 140 kcal
  • Knekkebrød = 50 kcal
  • Brødskive, grovt (40 g) = 91 kcal
  • Brødskive, fint (30 g) = 70 kcal
  • Loff (25 g) = 63 kcal
  • Gulost, skive = 61 kcal
  • Brunost, skive = 66 kcal
  • Kokt skinke pålegg, skive = 13 kcal
  • Salami, skive = 34 kcal
  • Pølse i brød med ketchup og sennep = 259 kcal
  • Hamburger med brød og ost, liten = 319 kcal
  • En halv pizza Grandiosa = 658 kcal
  • Lett melk (et lite glass, 2 dl) = 86 kcal
  • Appelsinjuice (et lite glass, 2 dl) = 86 kcal
  • Cola (liten boks, 3,3 dl) = 139 kcal
  • Øl, halvliter = 200 kcal
  • Hvitvin, et glass = 122 kcal

Om prosessen å få en lettere kropp:

  • Når man slanker seg, bør man aldri forsøke å gå ned mer enn en halv kilo i vekt i uken.
  • Etter en slankeperiode hvor man har greid å gå ned i vekt, er det uhyre viktig å hele tiden opprettholde gode matvaner for ikke å gå opp i vekt igjen, selv om man kan spise litt mer igjen.
  • Man bør fortsette å veie seg ukentlig for å holde oversikten over vekten og se at den holder seg stabil.
  • Sunn mat og gode matvaner er langt viktigere for å gå ned i vekt og å holde vekten enn fysisk aktivitet. Det er likevel svært viktig for helse og velvære å inspirere og motivere brukerne til å være fysisk aktive hver dag.
Hjem