Om vektreduksjon
Under finner du tilleggsinformasjon om slanking generelt og om å holde vekten stabil etterpå. Dette er viktig å vite for støttepersoner for oppfølging og evt. formidling til personen med utviklingshemning på en egnet måte.
Om måltider:
- Det er bedre med små og mange måltider enn få og store. Det anbefales 4-5 måltider per dag. Noen av disse kan være sunne mellommåltider.
- Brukeren burde få praktisk opplæring i anbefalt “middagstallerken” både normalt (1/3 av hver av grønnsaker, kjøtt/kylling/fisk og potet/ pasta/ris) og når man slanker seg (halvparten grønnsaker, ¼ kjøtt/kylling/fisk og ¼ potet, pasta eller ris).
- Metthetsfølelsen kommer gradvis. Den setter gjerne inn først 20 minutter inn i måltidet. vektklubb.no gir tips om hvordan stoppe spisingen før metthetsfølelsen kommer:
- Spis grønnsaker eller salat først
- Ikke bruk store middagstallerkener
- La grytene stå igjen på kjøkkenbenken
- Unngå å spise foran TVn
- Spis sakte, tygg maten godt, legg fra deg bestikket av og til i løpet av måltidet
- Rydd vekk snop og andre fristelser
Kaloriinnhold i hverdagsmaten
Det kan være aktuelt å utforme en konkret meny for personen som ønsker å gå ned i vekt. Eksakt kunnskap om kaloriinnhold i mat og drikke er da viktig. Disse eksemplene er hentet fra artikkelen i vektklubb.no:
- Pære = 55 kcal
- Eple = 59 kcal
- En banan = 103 kcal
- Yoghurt naturell, lite beger = 108 kcal
- Jordbæryoghurt, lite beger = 140 kcal
- Knekkebrød = 50 kcal
- Brødskive, grovt (40 g) = 91 kcal
- Brødskive, fint (30 g) = 70 kcal
- Loff (25 g) = 63 kcal
- Gulost, skive = 61 kcal
- Brunost, skive = 66 kcal
- Kokt skinke pålegg, skive = 13 kcal
- Salami, skive = 34 kcal
- Pølse i brød med ketchup og sennep = 259 kcal
- Hamburger med brød og ost, liten = 319 kcal
- En halv pizza Grandiosa = 658 kcal
- Lett melk (et lite glass, 2 dl) = 86 kcal
- Appelsinjuice (et lite glass, 2 dl) = 86 kcal
- Cola (liten boks, 3,3 dl) = 139 kcal
- Øl, halvliter = 200 kcal
- Hvitvin, et glass = 122 kcal
Om prosessen å få en lettere kropp:
- Når man slanker seg, bør man aldri forsøke å gå ned mer enn en halv kilo i vekt i uken.
- Etter en slankeperiode hvor man har greid å gå ned i vekt, er det uhyre viktig å hele tiden opprettholde gode matvaner for ikke å gå opp i vekt igjen, selv om man kan spise litt mer igjen.
- Man bør fortsette å veie seg ukentlig for å holde oversikten over vekten og se at den holder seg stabil.
- Sunn mat og gode matvaner er langt viktigere for å gå ned i vekt og å holde vekten enn fysisk aktivitet. Det er likevel svært viktig for helse og velvære å inspirere og motivere brukerne til å være fysisk aktive hver dag.